Journalistik

Sov bättre med sömnhygien och melatonin

Surfa in på Specialnest.se och läs den artikel om sömn och melatonin jag skrivit denna vecka. Den handlar i breda drag om kopplingen mellan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och låg melatoninproduktion, sömnhygien, tyngdtäcke och det farliga med blått ljus.

Kortfattat kan man säga att melatonin – ett hormon som finns naturligt i kroppen, hjälper oss att reglera dygnsrytmen. Har man för låg produktion av melatonin kan man alltså få svårigheter att somna, eftersom kroppen inte förstår att det är natt. För de som behöver behandling för sin sömnbrist finns melatonin som receptbelagt läkemedel, men det går också att försöka hantera sin melatoninnivå på egen hand genom att ställa sig i solljus, med ansiktet direkt mot solen, i ungefär en kvart innan lunch då solen är som starkast.

”Solljuset hjälper till att ställa in den kroppsliga klockan på vad som är dag och vad som är natt. Av samma skäl ska man alltså undvika allt för stark belysning på kvällstid, och speciellt det blå ljuset i surfplattor, mobiltelefoner, dator och tv, som enligt forskning kan fungera mer uppiggande än kaffe.”

Spännande, som vanligt!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Kicki november 10, 2015 at 8:38 e m

    Anade något sådant för skulle nog kunna hålla mig vaken och läsa på min läsplatta dygnet runt ;-) intressant!

  • Skriv en kommentar