Medieinstitutet, Onlinemarknadsföring

Learning by doing

Ja, i fredags hade vi då presentation av förra veckans marknadsföringsuppgift. Uppgiften gick ut på att ta ett företag som är en klassisk tvåa (dvs Pepsi istället för Coca Cola, Max istället för McDonalds etc) – vi valde Solresor (som snarare är en fyra efter topparna Ving, Fritidsresor och Apollo, men det gick bra det också).

Solresor är en researrangör som grundades 1989 och som 2014 hade 109 anställda och omsatte cirka 1,4 miljarder kronor.

Först skulle vi göra en nulägesanalys med fokus på mikro- och makrofaktorer. Då grävde vi alltså ner oss i hur Solresors relation till ägare, anställda, media, kommun, stat, kunder, leverantörer, distributörer, konkurrenter, samhället, politiken och samhällsekonomin ser ut. Efter det tittade vi på hur företaget såg ut igår, idag och imorgon.

Sedan gjordes en SWOT-analys. Det vill säga en analys där man tittar på Strenghts, Weaknesses, Opportunities och Threats. Dessa radade vi upp i en fin lista. Exempel på styrkor är deras låga kostnader för distribution och att de har lägre priser än konkurrenterna. Svagheter – inte lika högkvalitativt och brett utbud som konkurrenterna, och inte heller lika starkt varumärke som toppkonkurrenterna. Möjligheter – intresset för resor ökar och att infrastrukturer förbättras kontinuerligt. Hot – naturkatastrofer, krig, lagar som reglerar flygtrafiken, ökad miljömedvetenhet etc etc.

Hot och svagheter fanns det gott om – men det är bra, eftersom det är hoten och svagheterna som man bygger sina SMART-mål på. SMART står för Specific, Measurable, Achievable, Relevant och Timebound.

Våra tre mål för Solresor var att de ska fixa:
1. Bredare utbud
2. Bättre hemsida
3. Bättre marknadsföring

Och så specificerade vi upp dessa enligt SMART-modellen.

Det var en rätt tuff men lärorik uppgift. Det är inte lätt att göra detta när man inte har en aning om hur man gör. Men learning by doing är Medieinstitutets devis – och hittills funkar det! Det gäller att ta några djupa andetag och hoppas på att man inte kraschar totalt.

Sarah

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Inga kommentarer

Skriv en kommentar