Medieinstitutet

Onlinemarknadsförare på Medieinstitutet – en termin snart avklarad

Idag var onlinemarknadsförarnas sista dag i skolbänken för 2015. Terminen är inte slut förrän i mitten på januari, och vi har fortfarande skolgrejer att göra, men jag kommer inte vara något mer på Medieinstitutet förrän i början på nästa år.

Tänk att det redan gått en tredjedel av utbildningen! Om ett år är jag klar i skolan, och har förhoppningsvis ett superroligt jobb att gå till efter julledigheten. Fantastiskt.

För de personer som läser detta och funderar på att själva börja plugga på Medieinstituet – kanske till och med utbildningen i onlinemarknadsföring, så tänkte jag har köra en klassisk plus- och minuslista samt en kort sammanfattning. Mer om hur en yrkeshögskola skiljer sig från universitet och högskola tar vi en annan dag.

Generellt sett vill jag säga: kör! Medieinstitutet är en riktigt bra skola med otroligt bra rykte i branschen. Det är roligt, utmanande, extremt lärorikt och spännande.

  • Bra med Medieinstitutet

+ Extremt god kontakt med branschen – inga föreläsare är grå professorer vars uppfattning om livet i verkligheten är gammal och daterad. Här är lärarna inhyrda för en föreläsning här och en föreläsning där, samtidigt som de arbetar på sina vanliga arbetsplatser. Det gör att allt är proffsigt, relevant och uppdaterat. Irrelevant information som inte används i det dagliga arbetet sållas naturligt bort. 

+ 20 veckor praktik = ungefär en hel termin = ungefär en tredjedel av utbildningen. Ingenstans lär man sig så mycket som när man testar den kunskap man fått i praktiken. Jag hade en praktikperiod på tio veckor när jag läste journalistik, och det var tack vare den jag senare fick jobb.

+ Högt tempo och hög nivå. Det ställs oerhörda krav på oss, vilket är förståeligt eftersom det är en utbildning som bara sträcker sig över 1,5 år. Ingen av de andra program/kurser jag pluggat har haft så högt tempo, och jag har heller aldrig gått i en klass där alla är så ambitiösa och drivna. Väldigt inspirerande och peppande.

  • Dåligt med Medieinstitutet:

Mitt första, och enda, minus hänger lite ihop med mitt första plus. Föreläsarna kommer direkt från sina yrken på olika byråer och företag, och pedagogiken kan ibland svikta. Nästan alltid är de proffs inom sina olika yrkesområden, men att mala ner allt detta och ta det till en mer lättförståelig nivå för ett gäng studenter som inte har en aning om någonting, tycks ibland vara svårt. Detta har främst hänt med två olika föreläsare, och som tur var hade vi i dessa fall gott om bra textmaterial som gjorde att man kunde lära sig på egen hand.

Såklart går att det att hitta saker att anmärka på – alla skolor och alla utbildningar har bättre och sämre delar och så även här. Men för att inte gå ner på detaljnivå – eftersom det ändå inte finns någon anledning till det, så är jag väldigt, väldigt nöjd.

Jag har tidigare pluggat ungefär 300 hp på högskola och universitet, och är van vid det akademiska sättet att lära sig saker. Man läser böcker, man har tentor, man går vidare. På Medieinstitutet (och förmodligen alla andra yrkeshögskolor) fungerar processen på ett annat sätt: man har för det första flera kurser samtidigt vilket oftast är förvirrande (säkerligen bra i det större perspektivet, men till vardags blir det väldigt många bollar i luften och det gäller att lita på att ”jag kommer tids nog förstå hur allt hänger ihop”), man läser i princip inga böcker (vi hade två stycken under hela första terminen) utan det är istället superviktigt att man går på alla föreläsningar och försöker lära sig utanför skoltid genom att testa saker i realiteten.

Vi har hemtentor och kunskapskontroller (det är som tentor fast mer basic, inga ”resonera”-frågor utan bara ”vad är xx och hur används xx?”-frågor), men främst gör vi saker. Antingen i mindre workshops eller i större grupparbeten. Under denna första termin har vi säkert haft 25 olika grupparbeten.

Själva inlärningsprocessen är nog det som främst passar vissa och inte andra. Gillar du när det är mycket som händer på samma gång, väldigt högt tempo och till stor del hands-on-arbete så är detta en utbildning och skola för dig!

Om ni har några frågor kring livet på yrkeshögskola, Medieinstitutet eller utbildningen till onlinemarknadsförare så är ni varmt välkomna att maila mig på hej@sarahnoren.se.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Inga kommentarer

Skriv en kommentar