Onlinemarknadsföring

Digital marknadsförare – varför?

Porträtt på digital marknadsförare Sarah Norén

Inte sällan får jag frågan varför jag valde att sadla om från rollen som redaktionschef på ett välkänt magasin till att påbörja en helt ny resa mot att bli digital marknadsförare. 

Det är en fråga med många svar. Jag pluggade journalistik på Södertörns högskola mellan 2010 och 2013. Det var en multimedial utbildning, men nästan inget fokus låg på det digitala. I efterhand är det förvånande att så lite tid lades på att förstå hur den digitala världen fungerar och hur man implementerar ett smart SEO-tänk i sitt skrivande. Ingen tidning fungerar utan läsare, och läsare dyker tyvärr inte bara upp huxflux enbart tack vare bra innehåll. För att få läsare krävs bra marknadsföring och spridning.

För att förtydliga – det krävs inte digital marknadsföring för att skapa en journalist som skriver bra artiklar, men det krävs digital marknadsföring för att skapa en journalist som får sina artiklar lästa.

Att ta steget från print till digitalt var alltså inte speciellt stort, det var en väldigt naturlig breddning. Och som evig junkie för att lära mig nya saker så är min kompetensbreddning bland det bästa jag gjort. Få saker är ju så intressanta som just ”den digitala världen”. Att läsa en bredare kandidatexamen för att senare nischa sig och skaffa sig spetskompetens är inte ovanligt – det är mer regel än undantag att de som arbetar med digital marknadsföring har en bredare utbildning i grunden.

En hel del kom alltså naturligt. Som 90-talist är jag en del av the Millennials (eller generation Y) – det vill säga den digitala, uppkopplade generationen. Jag har levt mitt liv med internet sedan tidig ålder, och att dagligen få arbeta aktivt med internets alla verktyg var ingenting som var främmande för mig.

Jag valde att bli journalist för att jag gillar att skriva. Och jag valde att bli digital marknadsförare för att jag älskar internets eviga potential, att det är en bransch som aldrig slutar utvecklas och för att det är både kreativt och tekniskt på samma gång.

Förhoppningvis kommer mitt relativt nyfunna intresse för digital marknadsföring och mitt långvariga intresse för text samverka för att leda mig till en väldigt spännande plats i framtiden.

Annars har jag ju alltid bloggen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply emma december 3, 2015 at 12:29 f m

    Åh så glad att vi hamnade i samma klass! <3

  • Skriv en kommentar