Onlinemarknadsföring

Programmatic – framtidens annonshandel

De senaste veckorna har vi haft en Programmatic-kurs där vi lärt oss massor om denna relativt nya del av den digitala marknadsföringen. Programmatic är kort och gott ett sätt att köpa annonser automatiskt, genom olika inställningar i en DSP och en SSP.

Programmatic möjliggör köp av individer/cookies, inte placements/sajter. Så istället för att, som företag, köpa ex en banner på Aftonbladet under en veckas tid – där bannern syns för ALLA som besöker Aftonbladet, så köper man de personer ur målgruppen oavsett var de befinner sig på nätet (spelar ingen roll om det är Aftonbladet, ett forum om matlagning, en amerikansk e-handel etc etc). Såklart kan man både i förhand och under kampanjens gång black lista (dvs spärra) de sidor som man inte vill synas på ur brand safety-perspektiv, som till exempel sidor om porr och spel.

Det har varit en väldigt intressant kurs, med både toppar och dalar vad gäller föreläsare och kunskapsnivå. Det fina med att Programmatic är en så pass ny kunskap (bara funnits i några år och växer i rekordfart) är att allt fortfarande är lite oklart. Det finns inga rätt och fel och det finns inga personer som arbetat med det här sen tiotals år tillbaka och som är så pass ”gamla i gamet” att de kan Programmatic som sin egen ficka.

Programmatic är helt enkelt en progressiv del av den digitala marknadsföringen, och det ska bli kul att följa med på resan!

Den senaste veckan har vi således arbetat med ett Programmatic-projekt där vi, i grupper om tre/fyra, fick välja ut två case av sex totalt. Dessa skulle vi sedan göra medieplaner för, och sedan skulle ett av casen presenteras. Min grupp valde att prata om hur Norwegian kan ha nytta av Programmatic när de försöker sälja resor till New York. I uppgiften behövde vi inte ta hänsyn till ex PUL, utan skulle istället utmana vår kreativitet och försöka komma på det mest fantasifulla sättet att använda oss av Programmatic.

Väldigt intressant!

Del ur en medieplan för NorwegianDel ur en medieplan för Norwegian
Två slides från vår presentation av hur Norwegian kan utnyttja Programmatic för att skapa en mer personaliserad annonsering. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Inga kommentarer

Skriv en kommentar