Medieinstitutet, Onlinemarknadsföring

Kokosolja – one hit wonder eller starten på något stort?

Kokosolja från Pukka
Själv sviker jag Kung Markatta för konkurrenten Pukka

Hur många av er har hört talas om kokosolja? Alltså inte det där kokosfettet i silvrig förpackning som ligger vid smöret i mataffären, utan kokosolja. I glasburk. 

Ni som vet vad kokosolja är, eller för er där det åtminstone ringer en klocka, vad är er uppfattning av kokosoljans användningsområde?

Veckans marknadsföringsuppgift var att:
1. Välja ut en vara som finns att hitta i tre onlinebutiker och tre fysiska butiker.
2. Kartlägga och jämföra hur de använder sig av prisstrategi, var produkten befinner sig i produktportöljen och produktlivscykeln samt vilka distributionskedjor som används för att produkten ska hitta till konsumenten.
3. Resonera kring hur service dominant logic påverkar ert case.
4. Redogör för key findings.

Vi valde alltså kokosoljan från Kung Markatta, men då vi upplevde att pris och distributionskedja var i princip densamma både i fysisk butik och på nätet, valde vi att inte fokusera på skillnaderna mellan fysisk butik och nätbutik.

Kokosoljans främsta användningsområde är matlagning, alltså som stekfett eller som ingrediens i bakverk eller smoothies, MEN, otroligt många använder kokosoljan på helt andra sätt. Vanligt är för hudvård, hårvård, intimvård, medicin etc. Vissa hävdar till och med att kokosoljan hjälper till att bota Alzheimers. Det här är väldigt intressant, då Kung Markatta tar avstånd från all annan användning än inom matlagning.

Key Findings:

 • Produkten introducerades med hjälp av marknadsskumning – högt pris redan från början för att attrahera rätt sorts köpare (innovatörerna).
 • Produkten befinner sig troligen mellan tillväxt- och mognadsfas, då målgruppen idag verkar ligga mellan ”tidiga användare” och ”majoriteten”. Att priset är ungefär detsamma som vid introduktionen på marknaden borde också tyda på att produktcykeln inte har gått så långt som till nedgångsfasen. När en produkt når nedgångsfasen är försäljningstoppen nådd och försäljningen och vinsten avtar kraftigt, vilket innebär att företagen måste ta till drastiska åtgärder, kanske sänka priserna, för att försöka hålla sig kvar.
 • Kung Markatta verkar inte ha något digitalt fokus för att sprida varken kokosoljan eller varumärket. Googla på kokosolja och Kung Markatta hamnar på plasts 5 i det organiska söket (efter artiklar från Expressen!) och de har inte heller en enda Adwords-annons.
 • Kokosoljan kategoriseras som livsmedel i alla butiker vi tittat på. Detta trots att många av användarna använder kokosoljan på ett helt annat sätt.
 • Företaget tar inte hänsyn till kundernas nya användningsområden.

SÅ, vår åtgärdsplan för att Kung Markattas kokosolja inte ska bli en one hit wonder och snart nå nedgångsfasen består av två delar:

 1. Antingen väljer man att bredda portföljen och utveckla en helt ny produktserie på temat kokosolja, vi tänker oss alltså ex en ansiktskräm i smidig pumpflaska till ett högre pris per ml eller en hårinpackning i en praktisk plastburk (som liknar andra hårinpackningar).
 2. Eller så tar man hänsyn till co-create och, för att slippa utveckla en helt ny produktserie, går man tillbaka i distributionskedjan och förändrar den redan befintliga produkten. T.ex. genom att byta etiketter, bredda informationen om produkten, ändra kanaler och byta målgruppsfokus. Alltså sälja produkten som ett livsmedel OCH hudvård/hårvård/annat.

Vad tänker ni? Hela gruppen tyckte att denna veckas uppgift var väldigt intressant, och jag tycker att vi kom fram till många bra saker även om vi bara hade 6 timmar på oss.

Nu ska jag fortsätta fundera över marknadsplanen, plugga förstaparts- och tredjepartscookies och titta på denna film för femte gången.

Sarah

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 kommentar

 • Reply Emma oktober 11, 2015 at 9:55 f m

  Jag använder kokosolja i matlagning och ibland som lindring av torra händer, funkar asbra. Undviker även att blir torr på vintern vid användning av kokosolja både i mat och som kräm(?).

 • Skriv en kommentar