Onlinemarknadsföring

Ordlista digital marknadsföring: Vad är SEO?

Det finns nog vissa begrepp som jag använder i bloggen som en del av er inte har stenkoll på. Därför tänkte jag, pedagogiskt och fint, förklara dessa för er. Vi tar ett begrepp per inlägg…

… och börjar med SEO! I nästa vecka förklarar jag SEM.

Google-sökning på SEO

Vad är SEO?

SEO står för ”Search Engine Optimization”, vilket på svenska alltså betyder sökmotoroptimering. SEO är det arbete som görs för att generera trafik till en viss webbplats genom att få den att ranka högre i det organiska sökresultatet. Det går inte att köpa sig in i det organiska sökresultatet, och det kostar därmed inte mer än den tid och det arbete som läggs ner. Därför brukar det organiska sökresultatet även kallas för det ”förtjänade sökresultatet”.

Organiskt sökresultat

Det organiska sökresultatet ligger inom den markerade svarta rutan – alltså under och vid sidan av de köpta annonserna. 

Varför är SEO viktigt?

Vi gör en tankeövning: du söker på något, till exempel ”bilverkstad Solna” eller ”klänning”. Många av er klickar er nog in på det absolut första alternativet, andra skrollar kanske ner för att få en överblick över hela sidan och alla resultat innan de gör ett beslut. Men väldigt få av er klickar er vidare in på sida två – eller hur?

Under 2014 gjordes i Sverige cirka 40-45 miljoner sökningar på Google per dag. Av alla dessa sökningar får sökresultaten på förstasidan cirka 90 % av all trafik. Bara cirka 5 % klickar sig vidare till andrasidan. Förstår ni? Förstasidan är king. Och självklart finns det även en konkurrens på förstasidan där högre placering = högre klickfrekvens = tjänar mer pengar.

Vissa sökningar har hög sökvolym och hög konkurrens – det är alltså väldigt, väldigt svårt att komma in på förstasidan i sökresultatet för dessa ord eller fraser. Ett exempel på detta är ”klänningar”. Men att, som mindre aktör på marknaden, optimera sidor för long-tail-sökningar som exempelvis ”röd kort spetsklänning” är lite lättare då både sökvolymen och konkurrensen är lägre.

Men tänk att det görs 45 miljoner sökningar på Google per dag och 90 % klickar sig in på något på förstasidan i sökresultatet. Det går knappt att föreställa sig hur mycket pengar aktörerna på förstasidan tjänar på sina positioner och på sitt SEO-arbete.

Slutsats?
Prioritera SEO.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply emma december 7, 2015 at 10:16 f m

    Det sägs att SEO är död men det är det förtjänade rankningen som alltid behövs för att SEM ska fungerar tillsammans. SEO ser jag som mer trovärdigt än SEM då SEM är mer ”hej kom och köp” medan SEO ger mer info.

  • Skriv en kommentar