Medieinstitutet

Marknadsplan för Norrtälje Bilpool

Norrtälje bilpoolNu har vi äntligen fått tillbaka våra marknadsplaner och därför tänkte jag kort berätta vad jag skrev om. Vad en marknadsplan ska innehålla kan ni läsa här.

Jag valde Norrtälje Bilpool. Det är alltså, föga förvånande, en bilpool som verkar i Norrtälje. Affärsidén är enkel: betalande, registrerade och godkända medlemmar med koppling till Norrtälje har tillgång till företagets bilar. Det visionära målet för bilpoolen är att bidra till ett mer attraktivt Roslagen genom att minska antalet bilar.

Företaget startade tidigare i år och har, förståeligt nog, inte nått sin fulla potential. Fler kunder måste nås snarast för att få verksamheten rullande (pun intended).

I SWOTen radade jag bland annat upp stor lokalkännedom och ensam i Norrtälje som styrkor. Likviditet och att företaget är nystartat är svagheter. Miljötrend, hälsotrend och ett växande Norrtälje kan vara möjligheter. Samt ögkonjunktur och bilägande möjliga hot.

Huvudmålgruppen är bred – folk i stadskärnan som är i behov av bil då och då, men som inte äger en bil i dagsläget. För att begränsa målgruppen till denna uppgift valde jag att segmentera målgruppen i två delar: barnfamiljer med hög årsinkomst som bor i stadskärnan och inte äger någon bil, samt bostadsrättsföreningar i stadskärnan med över 30 hushåll.

För att positionera sig rekommenderade jag att man fokuserade på företagets styrkor: personlig kontakt, enda bilpoolen i Norrtälje, attraktiva visionära mål samt stor miljömedvetenhet i allmänhet och i synnerhet.

Mina två SMARTa mål byggde på att nå fler kunder och öka omsättningen både här och nu samt kontinuerligt, eftersom jag gjorde bedömningen att detta var att prioritera.

Ja, det var alltså lite om vad marknadsplanen innehöllKul, men svårt!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply emma november 23, 2015 at 12:12 f m

  Det var superintressant att se vad du kom fram till! :)

 • Reply Robert Klingvall december 1, 2015 at 3:09 e m

  Jag googlade Norrtälje Bilpool och hittade den här bloggen, Tusen tack för ett bra arbete. Vi är jättenöjda.

  • Reply Sarah Norén december 1, 2015 at 11:47 e m

   Hej Robert! Vad kul att du gillade marknadsplanen! Den var väldigt rolig att göra. Lycka till med allt! Jag följer era framsteg på Facebook :)

  Skriv en kommentar